Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás

ADI Hargita

Fejlesztés, együttműködés, térségi turizmus

Három térségi turisztikai konferenciát szervezett meg a Hargita Megye Tanácsának kezdeményezésére létrehozott Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás (ADI Harghita) 2018 folyamán. A rendezvények célja főképp a helyi turisztikai szereplők informálása volt, többek között az online marketing lehetőségeiről, a potenciális pályázati kiírásokról, valamint a szálláshelyek minősítésének módjáról.

Az első rendezvénynek Csíkszeredában Hargita Megye Tanácsának márványterme adott otthont március 29-én, május 29-én szervezték meg a másadikat Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatalának Szent István-termében, majd július 24-én a gyergyószentmiklósi Csíky-kertben gyűltek össze az érdeklődők. A konferenciákon többek között Hargita megyei turisztikai szakemberek, szállásadók, programszervezők és a megyei turisztikai információs irodák munkatársai vettek részt.

Középpontban az információ

A változatos témák okán az előadásokat nagy érdeklődéssel követték, hiszen a jelenlévők olyan információkhoz jutottak hozzá, amelyek segítik őket a térségben végzett turisztikai és üzleti munkájukban. Dr. Horváth Alpár, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Gyergyószentmiklósi Tagozatának egyetemi adjunktusa az élményközpontúságról tartott előadást a turizmusban, hangsúlyozva az igények kielégítésének fontosságát és az élményhordozó helyek, programok, szolgáltatások lényegét. Ezt követően Szabó Károly, a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás ügyvezető igazgatója beszélt röviden a Mári Út fejlesztési lehetőségeiről, majd a résztvevők kávészünet közben folytatták a beszélgetést és ismerkedést. A Corvin Consulting HR Plus igazgatója, Fancsali Kálmán a pályázati lehetőségekről és módokról informálta a jelenlévőket, valamint olyan fontos apróságokra hívta fel a figyelmet, amelyeket általában a pályázók elfelejtenek, vagy nem vesznek számba. Véleménye szerint ki kell használni a vissza nem térítendő támogatásokat, de nem szabad túlvállalkozni. Szem előtt kell tartani, hogy mi az, amit meg is lehet valósítani. Magyari Attila, az OptiBoost igazgatója az utóbbi előadáshoz is kapcsolódva a célcsoportszegmentált kommunikációról beszélt, illetve röviden említette a GDPR okozta változásokat is. Előadása többek között a Facebook-hirdetések hasznosságáról és működéséről szólt. Kállai Emánuel, a SalesOrigo igazgatója az online marketing lehetőségeiről tartott előadást, amelynek keretében konkrét példákkal ábrázolva mutatta be, hogy mi mindent tud rólunk a Google, és ezt miért érdemes hasznosítani. Kifejtette, hogy a térségi turisztikai dolgozóknak és üzletembereknek nagyon jó ötleteik vannak, de a megvalósítás már nem sok esetben történik meg, ezen pedig túl kell lépni, hiszen az online hirdetési eszközök segítségével a termék vagy szolgáltatás ma már nem egy ismeretlen tömeget céloz meg. Amennyiben hirdetni szeretnénk, a digitális felületeken keresztül konkrétan azokat a személyeket tudjuk megcélozni, akik érdeklődnek az általunk nyújtott ajánlatok iránt.

Új helyszín, új téma

Az állandó témák mellett a rendezvénysorozat különböző helyszínein más-más témájú előadásokra is sor került.

Csíkszeredában az Octopus cég tulajdonosai, Kurkó Cecilia és Márkus András beszélt az élménykommunikációról, illetve a hatékony marketingeszközökről a közösségi médiában. Ugyanitt Dósa Levente, a Pro Szent Anna Egyesület képviselője mutatta be a Szent Anna-tó térségi turisztikai húzóerejét.

Székelyudvarhelyen Fazakas Szabolcs, a Székelyföldi Legendárium igazgatója az eddig megvalósított és jövőbeli terveikről tartott előadást, a közönség kérdései kapcsán pedig kitért a megye turisztikai lehetőségeire is. Roxana Niculescu-tól, a Turisztikai Minisztérium brassói területi képviselőjétől a szálláshelyek minősítésének módjáról és a szükséges tennivalokról beszélgethettek az érdeklődők.

Gyergyószentmiklóson a helyi turisztikai információs iroda munkatársa, Simon László a régió, illetve a Gyilkos-tó turisztikai potenciáljairól beszélt, majd Ionuț Munteanu, a szebeni Eventya cég igazgatója mutatta be röviden a készülőben lévő Visit Harghita mobilapplikáció és weboldal nyújtotta lehetőségeket.

Folytatjuk

A Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás az érdeklődésre való tekintettel a jövőben is tervezi hasonló konferenciák szervezését, hiszen az új információk átadása mellett az ilyen rendezvények lehetőséget biztosítanak a megye turisztikai szereplői számára a kapcsolatépítésre és tapasztalatcserére.