2013. jún. 12.

Sikeresnek érzik a résztvevők és a szervezők is azt az interaktív, környezeti nevelés célú tábort, melyet aBékás-szoros–Nagyhagymás Nemzeti Parkban tartottak Gyergyószentmiklósról, Csíkszentdomokosról és Balánbányáról érkező középiskolások számára, a Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás által támogatott programban.

Az Eco Alpin Klub Egyesület jelezte: sikerként értékeli az Egyes-kő melletti menedékháznál szeptember 3–7. között megtartott, a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás természet- és környezetvédelmi tevékenységek támogatására kiírt pályázati programjából részfinanszírozott táborozást. Az Eco Alpin Klub Hargita megyei turisztikai egyesület, mely Gyakorlati interaktív (öko)oktatás környezeti nevelés tantárgyban tanulók részére elnevezésű projektjével nyerte el a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás pályázati úton nyújtott támogatását. A társulás, amelynek 17 önkormányzat, köztük Hargita Megye Tanácsa a tagja, 4895 lejjel támogatta a projektet, mely összeg a teljes költségvetés felét teszi ki. A fennmaradó összeget a szervező önrészben és a Békás-szoros–Nagyhagymás Nemzeti Park támogatásával állta.

A tábor fő célja a gyergyói és felcsíki térségből érkezett tízfős diákcsapat környezeti nevelése volt. Az elsajátított ismereteket egyrészt a menedékház újraépítése során keletkezett eróziós árkokra épített talajfogó lépcsők elkészítésével igyekeztek gyakorlatba ültetni. A Nagyhagymásra szervezett kirándulások alkalmával az észlelt természetes eróziós jelenségeket vizsgálták, a turisták által hátrahagyott „melléktermékek” összegyűjtésével, a menedékház felé igyekvő kirándulók számára állított talajfogó lépcsőkkel kapcsolatosan pedig kérdezz-feleleket szerveztek. Laczkó Zoltán projektvezető – a Nemzeti Park önkéntese – elmondta: a szorgos diákhad élménykommentjei alapján sikeresen teljesült minden tétel az interaktív tervezetükből.

– A lelkesen tanulni és a csodálatos tájakat megismerni igyekvő táborozók és a  Békás-szoros–Nagyhagymás Nemzeti Park önkéntesei részvételével elkészíttetett talajerősítők a gyerekek reménye szerint információterjesztésre és a jó példa ismétlésére fogják csábítani a Kovács-patak felől az Egyes-kő és tovább, a   Nagyhagymás felé igyekvő turistákat – állítja Laczkó Zoltán. Hozzátette, erre az is garanciát jelent, hogy a részt vevő gyerekek maguk fogalmazták meg a lezajlott tábor mottóját: „Jövőben még egyszer, ezzel a csapattal, ugyanitt a környezetvédelemért!”

A táborban részt vevő VII., VIII. és IX. osztályos diákokat a megye iskoláival konzultálva választották ki, a csapatba 4 diák Gyergyószentmiklósról, 3 Szentdomokosról és 3 Balánbányáról érkezett. A tábori felvigyázást egyik balánbányai diák édesanyja vállalta, aki önkéntesen a napi két meleg étkezést is biztosította a gyerekeknek a költségvetésbe foglalt alapanyagokból.

Gyergyószentmiklós, 2012. szeptember 12.

A DunaTv híradójában  itt tekinthető meg (17:36 - 19:16)

Vissza