2013. jún. 12.

A Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás idén ősszel megrendezi a Generációk iskolája című eseménysorozatot, amely a Fiatalok Hargita megyében 2020 koncepció része, célja a fiatalok mint értékes erőforrás bevonása a megye fejlődési folyamataiba, valamint az, hogy hozzájáruljon a megye általános társadalmi fejlődéséhez.

A találkozók lehetőséget biztosítanak arra, hogy a kulturális élet és az üzleti szféra markáns képviselői, sikeres közéleti és élettapasztalattal rendelkező személyiségei találkozzanak és beszélgessenek középiskolás diákokkal tanítás és inspiráció céljából. A projekt kulcsfogalma a tudástranszfer, amely hidat épít és átjárhatóságot biztosít a generációk között.
A projekt keretében már három ilyen találkozót szerveztek: október 29-én Csíkszeredában a Nagy István Művészeti Líceumban, ahol Haszmann Pál, a csernátoni Haszmann Pál Múzeum vezetője és Biró A. Zoltán, a csíkszeredai Sapientia-EMTE Műszaki és Társadalomtudományok Karának dékánja mesélt a diákoknak; október 30-án Székelyudvarhelyen a Tamási Áron Gimnáziumban, ahol Csutak István regionális politikai szakértő és Hermann Gusztáv történész beszélgetett a fiatalokkal; valamint október 31-én ugyancsak Székelyudvarhelyen, a Benedek Elek Tanítóképzőben Csáki Rozália, a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány vezetője és András Lajos fafaragó mester osztotta meg élettapasztalatait a középiskolásokkal. A meghívottak lehetőséget biztosítottak a diákok kérdéseinek. hozzászólásainak, és kötetlen beszélgetés alakult ki.

– Manapság egyre többet lehet hallani Székelyföld modernizációjáról, építéséről, fejlesztéséről, valamint a fiatal korosztály sokrétű szerepéről az említett folyamatokban. A fiatalokra kell építeni, azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni azt a tudás- és tapasztalatbázist, amit az idősebb generációk felhalmoztak az idők során. A Generációk iskolája kezdeményezés fő célja a fiatal és idősebb generációk közötti párbeszéd elősegítése, a tudás és tapasztalat átadása a fiatal generációknak ahhoz, hogy ezek kreativitásukkal, fokozott teherbírásukkal a megszerzett tudásra építve dolgozzanak és járuljanak hozzá Székelyföld jövőképének a megvalósításához. A projektet a Hargita Megye Tanácsa által létrehozott Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás bonyolítja le, fő támogató a Nemzeti kulturális Alap – nyilatkozta a témában Gászpor István, a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás igazgatója.

Az eseménysorozat folytatódik Csíkszeredában, Gyergyószentmiklóson és Székelyudvarhelyen.

Csíkszereda, 2012. október 31.

Vissza