2013. okt. 09.

A Romániai Méhész Egyesület Kovászna megyei alelnöke szerint az EU-s támogatások ellenére magasak a méhészek kiadásai és a termékükre kivetett adó is, és ezek a tényezők egyáltalán nem teszik vonzóvá a szakmát. Fiatal méhész alig akad.

Közepes mézhozam lett idén, tájékoztatott Kovács József, a Romániai Méhész Egyesület Kovászna megyei alelnöke. „A kései tavasz miatt szinte minden növény egyszerre bontott virágot és ezért a forgalmazóknak inkább vegyes mézből kínálunk eladásra. Háromszéken összesen 120 egyesületi tagunk van, ennek 45 százaléka vándorméhész, és összesen a megyében 8500 méhcsaládot tartunk számon” – mondta. Hozzátette, bár vannak bizonyos uniós támogatások, azok a kiadások 30-35 százalékát fedezik. Az adó összesen 21,5 százalékos. A méhész szerint ezek a tényezők egyáltalán nem teszik vonzóvá a szakmát. Fiatal méhész alig akad.

2013-ban egy méhcsalád 30-35 kg mézet termelt, ami azonban jóval több, mint a tavalyi szárazság idején mért átlagmennyiség, amikor egy méhcsalád után összesen 20 kilogrammos hozamot jegyeztek. Ez 10 kg akácmézet, 10 kg vegyesmézet jelent. Egy kaptárban nyaranta hetvenezer méh dolgozik, átlagéletkoruk negyven nap, a királynő egy-két évet él, de ritkán olyan kaptárak is vannak, ahol egy négyéves királynő uralkodik – vezetett be a méhek titokzatos világába Kovács József. A méhészek a napokban kezdik el a teleltetési előkészületeket.

Bár 2012-ben a jó argetin és brazil  termés befolyásolta a nemzetközi és a belföldi piacot, ettől az évtől ezeket kizárták a nemzetközi forgalomból. „Mi nem tudjuk hova jut a mézünk,de nem külföldre. Valószínű, hogy a nagy áruházláncok polcaira kerülnek. A nagybani felvásárlóknak nehezére eshet begyűjteni az exportáláshoz szükséges iratokat, de a fő ok, hogy itthon jobb árat kapnak érte” – fejtette ki a méhész.

A méz idén nem drágult, jelenleg Háromszéken 22 lejbe kerül a vegyesméz, 25-30 lej az akácméz. Nagybani ára ugyanezeknek 9, illetve 16,5 lej.

Vissza