2014. jan. 09.

Karácsonytól kedvenc téli turistacélponttá vált a borszéki sípálya- és borvízfürdő – és új ünnepel gazdagodott a turisztikai paletta: december 31-e Borszék Tündérnapja.

Napi ötórás síiskola startolt Borszéken rögtön az Ünnepeket követően, mellyel folytatja a pörgést a Hargita megye északi fürdőtelepe. Idén áttörés volt a turistaforgalomban: a panziók zöme márciusig foglalt.

Meghozta a gyümölcsét a kitartás Borszéken: a december 4-én beindult hóágyúkkal harcolva a meleg időjárással nem adták fel a pályakarbantartást az Erdély egyik legmodernebb felszerelését magáénak tudható Reménység Síközpontban. Az eredmény: máig is folyamatos pörgés, melyet a turisztikai hírnév visszaszerzéséért évek óta erőfeszítéseket tevő városvezetés örömmel jelentett be a sajtónak is az év első sajtónyilatkozatában. A fürdővároska összes szolgáltatását – közte a sípálya és a 2012 ősz végén beüzemelt borvizes fürdőt is – az önkormányzat működteti, és nagy reményük a félkész kezelőközpont befejezése, mely visszalendíthetné Borszéket a nemzetközi turistacélpontok élvonalába.

- Örvendek, hogy végre tele volt ennyi év után Borszék, hiszen már Karácsonytól teltházzal üzemelt a fürdőtelep és a szolgáltatásokat folyamatosan igénybe vették – nyilatkozta Mik József polgármester.

Mint mondotta, a sípályák, az Ó-Sáros melegített borvizes fürdő folyamatosan üzemelt az ünnepek alatt, és ez a pörgés nem áll le, sőt: éppen most kezdődnek a sípályán a síiskolák, és a fürdőtelep panziói zöme márciusig előre le van foglalva.

A Borszéken szilveszterezők zömmel belföldről érkeztek, számottevő köztük az első ízben a fürdővárosba érkező román anyanyelvű turista – ezt az alkalmi körkérdésünk nyomán úgy értelmezhetjük: a meleg időjárás miatt beszűkült sízési lehetőségek is kedveztek Borszék célpontnak, az Erdély egyik legmodernebb sípálya-felszereltséggel rendelkező üdülőtelepként számon tartott Borszéknek pedig éppen a „nem túlzsúfolt” jellemzője is éppen a vonzerejévé vált az évfordulón.

Az ideérkezőket továbbá meglepetés is várta: első ízben szerveztek Tündérnapot Borszéken, december 31-én, a regöléssel-kolindálással is járó programban pedig a Borszéki Vendégvárók Szövetsége „kalandprogramot” és regölés-hagyományteremtést is bevezetett.

Panzióról-panzióra jártak a turisztikai szövetség regölésével - román nyelvű vendégseregnek is elkészítették a Borszéki Tündérlegenda átiratát.

Odafigyeléssel és hatalmas lelkesedéssel rögtönözve, effektív büdzsé nélkül „teszteltük” a Tündérprogramot. A visszajelzésekből örömmel szűrtük le: igény van a „varázslatra”, igény van a szilveszteri, panzióról-panzióra vándorlásra és éneklésre, mind román, mind magyar közönség körében – értékelte Sárpátki Melánia, a turisztikai szövetség elnöke. Hozzátette: teljes évi fejlesztési lehetőséget mutat ez a program, azért máris ötletelésbe fogtak a tavaszi-nyári tündérprogrammal kapcsolatosan a munkatársaikkal, a programon lelkesen szereplő borszéki gyerekekkel és fiatalokkal együtt.

Tény: hajnali fél háromkor is igény volt az újévben a regölőikre, ekkor is hívták őket a panziósok, és a szövetség tagjainak alig fele kéréseit sikerült a „tesztévben” kielégíteni.

- Sokat tanultunk az első Tündérnapon, és látjuk, hogyan kell majd mozgósítanunk-szerveznünk magunkat a következő Tündérnapon: logisztikával, „menetrenddel”, és a programunk nem egy, de 4-5 regölő-csoportot is „bevethet” az igények kielégítéséhez – fogalmazott Borsi Gyöngyi, a Tündérnap kezdeményezője. Mint mondotta, a Mik József polgármester november végi Tündérfesztivál-javaslata nyomán alig tíz nap alatt tervezett-szervezett programjuk sikert aratott.

„Szilveszter napján, azaz a borszéki Tündérnapon délelőtt a sípályán szerveztünk gyerekeknek kalandpálya-jellegű programot: erre borszéki tündéres keretmesét írtak, dramaturgiailag belehelyezvén a próbákat, amibe a helyszínen végül felnőttek is bekapcsolódtak.

A magyarul-románul levezetett program egy ködös napra esett, ezért a siklóernyőzés sem terelte el a figyelmet, így ez a játék volt a „színfolt” a ködben.

„Mindenki élvezte, a felnőttek is, erről tanúskodik a közösségi oldalakon terjedő képgalériánk is. Elérzékenyültünk, amikor a prahovai gyerekcsoport óra múlva visszajött, és „szorkovázott”, regölt bennünket, és utána kiderült: cserébe a játékosoknak kínált citromos teánkból kérnek repetát, immár féltucatszorra, felkiáltva: „Ez a világ legjobb teája!”– mondotta Borsi Gyöngyi . Hozzátette: az esti, gitárkísérettel előadott Tündérlegendás regöléshez a borszéki tündérlegendát írták át, s a lírai, fordulatos történet emberi „jó tündérként” élésre biztat.

A történet magyar-román verziói hallatán többen elérzékenyültek. Az átírt mese szerint az eredeti borszéki legenda főhősei, Hedvig és Atala, arra vágynak: a jó szándékú- és jólelkű emberek az idők végezetéig örülhessenek a borszéki gyógyerőben, a tündérek hangja pedig a borvízforrások buborékaiban „közlekedik” ma is a Tündérvilág és földi lét között. Az éneklő csapat közel tucat panziót látogatott végig éjfélig, majd előadásukat a Kultúrházban, a borszéki Nyugdíjas Klub kosaras szilveszterén mutatták be sikerrel.

„Borszéken valós hely Tündérkert, ahol valódi erőterek-jelenségek hatnak a hétköznapjainkra, és ezt nem is kellett nekünk „kitalálni”: a borszéki tündérek nem kitaláció. Borszék vizeinek gyógyító ereje, a sok forrás, Borszék egykori virágkora is mind valós erőt jeleznek itt, nekünk csak hinnünk kell bennük, és voltaképpen megosztanunk a Vendégeinkkel” – fogalmazott Borsi Gyöngyi.

Az újévbe átlépést látványos tűzijátékkal ünnepelték a borszékiek és vendégeik – az égi parádét a helyi önkormányzat 4000 lejből finanszírozta.

A Tündérnapot továbbá a Kívánságok Könyve aláírásának szertartása is gazdagította. Ebbe a játékpályán illetve a regöléskor írhattak a vendégek, maguk számára két, Borszék számára egy jókívánságot – amit a borszéki tündérek közbenjárásával remélnek teljesülni 2014-ben, a kívánságok beteljesülését pedig a szervező csapat interaktívan követi majd. A több mint száz bejegyzés között számottevő a borszéki kezelőközpont felépítésére irányuló, hiszen, mint ismeretes, a fürdőtelep 60%-ban kész, látványosan szép új kezelőközpontjához elapadtak a kormánytámogatások, holott még 3 millió euróra van szükség a befejezéshez.

http://www.erdely.ma/turizmus.php?id=156020&cim=tundersegitseg_rekord_turistaforgalom_borszeken

Vissza