2014. okt. 28.

Hargita megye testvérmegyéjében, a magyarországi Heves megyében idén Hatvan település adott otthont a Székelyföld gyöngyszemei rendezvénysorozatnak amelyet szeptemberben szerveztek meg, és ahol Kovászna és Hargita megye a térség értékeit, nevezetességeit népszerűsítette.

A rendezvénysorozat részeként szervezték meg a Székelyföldről diákszemmel vetélkedőt, amelyet a hatvani Damjanich János Szakközépiskola diákjai nyertek meg, ezért meglepetésként jutalomkirándulásban részesültek, így négy diák és egy kísérő tanár látogathatott Székelyföldre. A csapat október 24-25-én Kovászna megye, október 26-án pedig Hargita megye turisztikai látványosságait látogatta meg. 

Hargita megyében a küldöttséget Mezey Zsolt, a Hargita Közösségi fejlesztési Társulás igazgatója üdvözölte, röviden ismerette Hargita megye főbb nevezetességeit, majd elindultak feltérképezni elsősorban a Csíki-medence és a Gyimesek természeti, történelmi, kulturális értékeit, különös tekintettel az ezeréves határ történelmi, kultúrtájtörténeti oldalára. A kirándulás első állomása Gyimesbükk volt, ahol megtekintették a Rákóczi várat és a kontumáci kápolnát, majd meglátogatták a gyimesközéploki Skanzent. Ezután Csíksomlyóra látogattak el, majd megcsodálták az őszi színekben pompázó Szent Anna-tavat és környékét is.
Hargita és Heves megye között idén augusztus 15-én kötötték meg a testvérmegyei együttműködési megállapodást, ezt megelőzően már baráti szintű együttműködés zajlott a két  megye között, többek között Hargita megye már tavaly is részt vett a Székelyföld Gyöngyszemei eseményen.

Vissza