2015. jan. 14.

Mérleget vontak Hargita megye nagy hírű fürdővárosában: az év végén újabb népszerűségi csúcsot döntött Borszék fürdőtelep – Hargita megye északi csücskének „ékköve” panzióit már október végéig lefoglalták szilveszterezésre, és másodszorra szerveztek Tündér-regölést. A borszéki sípálya-borvízfürdő-korcsolyapálya kínálat hamarosan jubileumi kutyaszános látványossággal gyarapszik.

Jó ómen Borszék fürdőváros életében, hogy sorozatban, exponenciálisan emelkedőnek ítélik a vendéglátók az ásványvízfürdős síparadicsomként egyre inkább keresett balneo-klimatérikus üdülőhelyet. A helyi Vendéglátók Szövetsége erre hagyományteremtéssel is ráerősít: a Tündér-regölés immár másodszorra a panziók meghívásos alapon szerveződő programkínálata.

Tavaly ilyenkor is örömmel vonta meg a szilveszteri sikermérleget a borszéki városvezetés és vendéglátói szféra, téli szezon végeztével pedig büszkeséggel töltött el minden borszékit: a fürdőtelep „állta a havat”, azaz a gyenge csapadék ellenére sikerült folyamatos műhavas üzemeltetést nyújtani a térség legmodernebb felszereléssel ellátott sí központjában, így a hó mentes, divatosabb célpontok vendégei is ide jöttek át sízni.
Mik József polgármester akkor a „zömmel belföldi turisták” jelenlétét köszönte meg, s ez idén sincs másképpen – noha a magyarországi testvértelepülésekről, például Dunaföldvárról, csoportosan jöttek el szilveszterezni a lendületesen fejlődő üdülőtelepre.

Tündérsegítség – másodszorra

A tavalyi szilveszter tapasztalatát hasznosítva idén kétnapos tagolásban regöltek Borszéken: 31-én a magyar vendégeket énekelték meg, 1-jén a zömmel román ajkúakat ellátó szálláshelyekre invitálták az angyalhajjal ékesített gitáros csapatot: Borszék Tündér-regölőit.

A repertoár alapjának kulcsa Borszék turisztikai szlogenje: „Borszék, a Tündérkert”, amit, noha könnyedén menne, semmi szükség fantáziával körbeszőni. A Tündérkert nevű tisztás való hely Borszéken a 70 hektáros Kerekszék természetvédelmi területen, ahol maga a regölők vezetője, Borsi Gyöngyi panziós is személyesen tanúja volt az elmúlt esztendőkben, amint tündéreket „láttak”.

A gitáros éneklőket Mosneag Gellért, a helyi DNS együttes szólógitárosa készítette fel. Résztvevők voltak: Cilian Alex, Cserkész Norbert, Elek Ágota, Gál Mădălin, Gidró István, Szereceán Tihamér és Szabó Portik Viktor marosvásárhelyi diák – az első nap Szvinyuk Szilárd is.

„Ezek a gyerekek edzett fellépők, mind a helyi néptánc- illetve népiskola növendékei. Itt azonban mindannyian, együtt tudatosítjuk, immár második éve: hagyományt, szokást teremtünk Borszékre, ami nem csupán szereplés, hanem szívből adjuk – s ha sikerül nekünk, ezt a vendégek meg is érzik. Ez az igazi öröm, ez az igazi sikerünk, ez az igazi gazdagságunk, gyarapodásunk.” – mutatott rá a regölők „Tündér-anyukája”.

Elmondta: ugyan nem tükörfordítások a dalaik, és magyar dalból is jóval többet írtak át eddig tündéresre, kellemetlenségük nem adódott, mi több, a Havasi Gyopár panzióban olyan „bohém társaság" fogadta a gyerekeket, hogy nagyszerű élmény, ragyogó öröm volt a fogadtatás. „És gyönyörű emlék is, csupa jó érzések" – magyarázta a Nagyváradról évek óra Borszékra költözött panziós, aki a Fitness villa tulajdonosa.

A regölésbe bekapcsolódott még a Borszék villa, Riki villa, Faló vendéglő, Korona panzió, Bella villa, Rózsa panzió, Roua panzió is.

Emellett a borszéki önkormányzat tűzijátékot és koncertet ajándékozott a borszékieknek – ezúttal a fürdőtelep díszkapujánál, födött parkolóban, forralt bor vagy tea mellett koncert is várta a szabadtéri szilveszterezőket: Homonyik Sándor lépett fel a programban a helyi Galaxis együttes, valamint Oprea Mircea és Nagy Levente mellett.

Sírekord: iskola és „szelfi”-pálya

A borszéki fiatalokhoz tündérénekeikkel Borszék legendáit, a Népi feredő "őrzőit" fedik fel a turistáknak.

A meleg időjárás ellenére december 18-ától beüzemelt a síközpont felvonós főpályája, de a lehűlésnek köszönhetően a Mikulásra már felépített korcsolyapályát is használni tudták a szilveszteri vigadók. 

A város Facebook-oldalát, a Borsec-Borszék-et sokan megadták „helyszín”-ként helyszíni önarcképeik feltöltésekor, így a web camera mellett sikeres hangulatportrékat oszthattak meg a telefonjaikon internetezők. A folyamatosan adminisztrált közösségi oldal interaktivitása is rekordot döntött: heti harminc ezres forgalmat ért el – reklámmentesen.
Ezt a sikert a vendégváró-szövetségben már a foglalások ritmusán nyugtázták.

„Szilveszter az idén nagyon jól és hamar már októberben „eladódott” „ – fogalmazott Sárpátki Melánia, a Borszéki Vendégvárók Szövetsége elnöke. A szakzsargon azt jelenti: gyakorlatilag lehetetlen volt üres szálláshelyet találni novembertől az üdülőtelepen. Az elnök jelezte, az őszi turisztikai vásár előtt, melyen Borszék a Hargita Megyei Tanács égisze alatt kialakított Székelyföld standon látványos sikerrel volt jelen, a tagok jelezték kinek van szabad helye, és december 1-jéig teljes bizonyossággal mindenütt 100%-os volt a foglalás. 

„Ez egy nagyon jó dolog, látszik, hogy jó irányban mennek a dolgok, annak ellenére, hogy a vásáron több kolléga panaszkodott, hogy sok az el nem adott szilveszter. Én ennek örülök, pedig évről évre több a szálláshelyeink száma. Néhány jó ötlet kell még a szilveszter esti közös köszöntésre a Tündér-regölés mellé, amit Borsi Gyöngyi alelnökünk vezetésével a borszéki tehetséges gyerekek immár másodízben hagyománnyá érleltek” – összegezte az elnök.

A gyarapodásra való utalása látványosan tetten érhető annak, akik tavaly is sétáltak a fürdőtelep szívében. Idénre egyik piac melletti panzió méretes új emeletet kapott, a rusztikus ízeiről ismert vendéglő beépített terasszal új termet avatott szilveszterre, mellette romokból tervez egykori fényében tündöklő panziós vendéglőt visszaállítani egy vállalkozó az elkövetkező két esztendőben. De, tavaszra újabb, teljesen új szálláshelyek is nyílnak – jelezte elő Mik József polgármester a Marosvásárhelyi Rádió meghívottjaként. Jelenleg Borszéken 700 szálláshely van – ez folyamatosan bővül, tavaszra már 800 lesz, két létesítmény megnyitásával. Amint az elöljáró elmondta: a kitűzött cél a 2500 fős elszállásolási hely elérése.

Ez messze nem lehetetlen. Mik József gyakorlati tapasztalaton álló hasonlatával: 1989 előtt Borszéknek 3300 lakosa volt, és egyidejűleg 6000 turistát el tudtak szállásolni.

„Az eddigi mutatók jók: függetlenül attól, hogy a napi 1000 fő befogadóképességű kezelőközpontunk – amitől, tudatában vagyunk, hogy Borszék jövője függ – csak félig van felépítve, évről-évre nő a turisták száma. Elmondhatjuk, hogy van egy nyári szezonunk: akkor is, hogy ha ez július-augusztus, igyekszünk rásegíteni rendezvényekkel, programokkal, hogy a turistákat itt tudjuk tartani. 

Üzemel 2012 őszétől az Ó-sáros melegített ásványvizes kis fürdőnk, tehát amely gyógymedence is, amit igénybe vesznek: egyidejűleg 30-35 személy befogadására képes üvegtetős faépület, szaunával és masszázzsal igénybe vehető.”

Az elöljáró Agyagási Levente műsorvezető kérdéseire rámutatott: „eljutottunk arra a szintre, hogy tudunk minőségi szolgáltatást nyújtani. „ 
Már 2013-14-ben Borszéken sikerült a korai, hóágyús alapozást az időnek köszönhetően megtartani, így olyan hétvége is volt az elmúlt szezonban, hogy egész Romániában csak három pályán volt hó – s az egyik Borszék volt. Idén is reménykednek az időjárás szeszélyeinek szerencsés alakulásában, hiszen a sípályán a foglalkoztatás „nagyüzemben” megy. Már december 18-án elindult a város síiskola-partnere, a kolozsvári Décsei Levente által toborzott tanoncok oktatása – ez folyamatos vendégsereget és pályahasználatot jelent, s az Ó-sáros „megkóstoltatását” is. A helyi sí egylet január 16-ére hirdette meg az év első, óvódásoknak-iskolásoknak szóló kupaversenyét, melyre helyszínen is be lehet nevezni.

Január 24-25-én pedig koncerttel gazdagított jubileumi kutyaszánhúzó versenyre vár mindenkit Borszék.

www.borszekfurdo.ro

Vissza