2015. Ápr. 21.

Szakmai fórumon találkoztak a turizmusban érdekeltek

 A magyarországi Kehidakustány adott otthont április 13-15. között a Kárpát-medencei Turisztikai Fórumnak. A helyi turisztikai egyesület által szervezett rendezvény fő célja a Kárpát-medencében élő, turizmussal foglalkozó, a turizmusban tevékenykedő szervezetek, vezetőik részére a szakmai konzultáció lehetőségének megteremtése volt.


A kehidakustányi turisztikai desztináció menedzsment irodának köszönhetően a konferencián meghívottként szerepeltek külhoni magyarok is: Felvidékről, Muravidékről, Kárpátaljáról, Délvidékről és Erdélyből, így jelen volt a Hargita Megye Tanácsa által létrehozott Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás képviselete is.

Az első alkalommal megrendezett fórum programjai során a résztvevők megismerhették több szervezet - többek között a Nemzetstratégiai Kutatóintézet és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - Kárpát-medencei gazdasági-turisztikai együttműködést támogató tevékenységét, csakúgy mint a határontúli magyar turisztikai szervezetek, egyesületek munkáját.

A tapasztalatcseréhez és a legjobb gyakorlatok megismeréséhez hozzájárult Kelet-Stájerország szakmai bemutatkozása, ami kiterjedt desztinációs termékfejlesztésre, pozícionálásra, vendégkártya rendszerre. Szó esett továbbá a turisztikai képzésekről, az online eszközök hasznosításáról a szakterületen, a helyi termékek és a turizmus kapcsolatának zalai tapasztalatairól, és a határmenti vagy egyéb nemzetközi együttműködési lehetőségekről.

A fórum résztvevői a 2014. június 29-én Ópusztaszeren aláírt Kárpát-medencei együttműködési szándéknyilatkozat folytatásaként Kehidakustányban további lépéseket tettek egy jogi személyiséggel rendelkező szervezeti forma létrehozására. A megalakulóban lévő szervezet a Kárpát-medencei turisztikai szervezeteket, szakembereket tömöríti. Az összefogás célja egy egységes Kárpát-medencei arculat kialakítása, résztvevőinek szakmai támogatása, érdekérvényesítési erejének összehangolása.

Vissza