2015. jún. 04.

Csíkszereda és Csíksomlyó a hagyományos helyszín idén is a megszervezésre kerülő Ezer Székely Leány Napja, a tradicionális székely népviselet, néptánc és népzene találkozójának.

Már 84 éves múltra tekint vissza, a Szociális Testvérek közössége, a Katolikus Nőszövetség és a neves néprajzkutató, Domokos Pál Péter kezdeményezésére, Csíksomlyón megszervezett Ezer Székely Leány Napja találkozó.

Ezer Székely Leány Napja a székely viselet, néptánc, népdal és hitélet megerősítésének ünnepsége 2015.07.04.-én, szombaton reggel a csíkszeredai Szabadság téren kezdődik

Ez a népi rendezvény nem egy profi, néptánc együtteseket felvonultató néptánc találkozó vagy fesztivál, hanem 1931-es gyökerekhez visszanyúló, a székelyföldi hagyomány- és identitásőrzők seregszemléjére.

Ezer Székely Leány Napja 2015 program

Rövid programismertető :

Gyülekező és közös néptánc a csíkszeredai Szabadság téren.

Ünnepélyes felvonulás Csíksomlyóra és szentmise a Csíksomlyói Kegytemplomban.

A Kis-Somlyó és a Nagy-Somlyó közötti nyeregben a hagyományőrző néptánccsoportok bemutatkozása a Hármashalom oltár-színpadon (első rész).

Közös táncház, kézműves vásár, népviselet-mustra, közös fotó az Ezer Székely Leány Napja Találkozón résztvevő székely ruhás lányokról.

A hagyományőrző néptánccsoportok előadásai (második rész).

Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes gálaműsora.

Utazz velünk az Ezer Székely Leány Napjára, egyben ismerd meg Erdély nevezetességeit! 5 nap 4 éjszaka félpanzióval, légkondis autóbusszal és idegenvezetővel!

Részletek: http://ezer-szekely-leany-napja.webnode.hu/

Vissza