2015. júl. 15.

Napközben élő harc és seregszemle, este pedig fáklyafényes tánc és párbaj helyszíne lesz a székelyudvarhelyi Székely Támadt-vár július 25–26-án, az immár második alkalommal megrendezendő Erdélyi Seregszemle és Középkori Fesztiválon. 

Idén hét hagyományőrző rend ver tábort július 25–26-án a Székely Támadt-várban, ahol immár második alkalommal lesz megrendezve az Erdélyi Seregszemle és Középkori Fesztivál. Az erdélyi rendek szombaton, július 25-én reggel zászlós felvonulással, valamint a Márton Áron téren tartott tánc- és párviadal-bemutatóval nyújtanak ízelítőt a járókelőnek az ingyenes rendezvényről. A fesztivált délelőtt tíz órakor nyitják meg a részt vevő csapatok és hagyományőrző rendek bemutatásával. Ezt követően a látogatók közelebbről is megtekinthetik a hadi tábort, ahol különböző századok harcosaival, fegyvereivel ismerkedhetnek meg. Szombat délelőtt tizenegytől az első Erdélyi nyílzápor- és harcászati íjászversenyen bizonyíthatnak az íjászok. A versenyre bárki jelentkezhet, aki reflexíjjal rendelkezik – mondta el Sashalmi-Fekete Tamás szervező.

A gyerekek a hadi táborban ismerkedhetnek meg a csatakeresztek dobálásával, megtekinthetik a középkori páncélokat és fegyverzetet, a középkori székely viselet reprodukcióját, valamint három jurtát is. A csíkcsicsói Csodaszarvas Lovasíjász Egyesület korhűen berendezett jurtával érkezik a rendezvényre, illetve a látogatók megismerhetik az Arany Griff Rend 15. századi székely hadisátrának és hadilobogójának reprodukcióját is. Sashalmi-Fekete Tamás elárulta, hogy az Arany Griff Rend felszerelése számos új fegyverrel bővült, így idén sokkal látványosabb lesz a mustra. Az új kardoknak és fegyvereknek köszönhetően a harcosok több és összetettebb harci technikákat mutatnak be a fesztivál alatt.

Idén a Communitas Alapítvány támogatásával egyben az első Erdélyi reneszánsztáncosok és -zenészek találkozóját is megtartják a fesztivál égisze alatt. A táncbemutatókon több mint húsz 12–16. századi udvari táncot leshetnek el a kíváncsiskodók az udvarhölgyektől és a vitézektől. Este kilenc órától különleges, fáklyafényben bemutatandó produkcióra várják az érdeklődőket. A középkori és reneszánsz táncok mellett párviadal is lesz a fáklyafényben.

Vívóversenyen bizonyíthatják ügyességüket vasárnap a hagyományőrző rendek tagjai. Aznap délelőtt a marosvásárhelyi Kerecsensólyom Hagyományőrző Egyesület 10. századi íjászpárbajt mutat be a Székely Támadt-várban. A fesztivál alatt a hadi tábor látogatása mellett borkóstolóra, illetve kézművesvásárra is várják a kézzel készített szépségek szerelmeseit, a gyerekek pedig a kézművesektől tanulhatják el a különböző mesterségek titkait.

Vissza