2012. dec. 27.

Két projekt folyik egyszerre a fürdőtelepen: hamarosan befejezik a Tivoli-tó újjáépítési munkálatait, de már elkezdték a Medve-tó körüli természetvédelmi terület népszerűsítését célzó Só útja projekt kivitelezését is.

A volt Ifjúsági-, ma Tivoli-tó átépítését ésa korszerűsítését három éve kezdte el az önkormányzat a fejlesztési minisztérium támogatásával. A tó újjáépítése, medrének szigetelése, a turistákat kiszolgáló épületek, öltözők, strandfelület, valamint a csónakkikötő elkészült, és a komplexum előtti parkoló is. Tavaszra maradt a gáz bevezetése és a belső bútorzat elkészítése, ezek az önkormányzat önrészét képezik. Péter Ferenc polgármester azt ígéri: a nyáron már lehet lubickolni és csónakázni az új vízfelületen. A létesítmény téli kihasználását illetően az elöljáró megjegyezte: ha tartós fagy lesz, és mínusz 20 ºC alá ereszkedik a hőmérséklet, a tavon korcsolyázni is lehet majd. A tó mellett kalandpark is épült már, ahol a bátrabbak kötélösvényeken és különböző akadálypályákon próbálhatják ki ügyességüket.

Elkezdődött az infrastruktúra építése


A Só Útja nevű projekt a szovátai fürdőtelep természeti értékeit próbálja népszerűsíteni, illetve az ehhez szükséges turisztikai infrastruktúrát kiépíteni. A Regoinális Operatív Program 5,2-es tengelyén nyert támogatásra tavaly júliusban írták alá a szerződést. A munkálatokat augusztusban kezdte ele a kivitelező cég, és már elkészült a legfontosabb, a Medve- és Tivoli-tavakat összekötő rész. A szakaszon új hidak,allók, járdák, lépcsők épültek, természetesen cserefából. Ezenkívül pihenőhelyek, világítótestek is helyet kaptak az ösvények mentén. Ugyanakkor a Tivoli-szálló és Tivoli-tó közötti úttest mentén cölöpökre építettek járdát, palánkkal és világítótestekkel ellátva.

Elkezdődött a Medve-tó körüli infrastruktúra és a Medve-tanösvény építése is. Az információs táblák, járdák, pihenő- és illemhelyek mellett a tó fölötti legmagasabb pontot egy 28 méter magas kilátót isépítenek, hogy a turisták az egész természetvédelmi övezetet látványosságait megcsodálassák. Ugyanis a szovátai sóhegyeket gazdag növény- és élővilág tarkítja. Továbbá a Medve-tó és Mogyorósi-tó közötti részen művelődési célokra használható teret alakítanak ki, világítással is kiemelik a sósziklákat.

A beruházást 2013 decemberében kellene befejezni, ebben a szovátai önkormányzatnak két százalékos hozzájárulása van.

Nő a turisták száma

A támogatási szerződés aláírásakor a központi fejlesztési régió igazgatója elismeréssel beszélt a szovátai beruházásokról, ugyanis a korábbi évekhez képest már 2011-ben megduplázódott a turisták száma Szovátán, elérve a 180 ezret. Kérdésünkre Péter Ferenc polgármester kifejtette: nehéz megjósolni, hogy a jelen beruházás folytán mennyivel növekedhet a turistaforgalom a fürdőtelepen. Elismerte, hogy a látogatók száma évről-évre nő, de megjegyezte: „Nem a szám a fontos, hanem az, hogy egyre több turista jön, és aki eljön, jól érzi magát Szovátán.”

http://www.szh.ro/aktualis/marosszek/ket-nagy-beruhazas-szovatan

Vissza