2012. dec. 27.

Újabb pályázatokat írt ki a Csík Leader Egyesület. Ezúttal a turizmusfejlesztés, valamint a mezőgazdasági integráció támogatása elnevezésű intézkedések keretében várják az érdeklődőket. A már lezárt kiírások elbírálásának jóváhagyása még nem született meg a gyulafehérvári regionális központban.

Amint Mátéffy Mária ügyvezetőtől megtudtuk, a Csík Leader Egyesület két újabb pályázati kiírása érhető el. Az 1.4-es, turizmusfejlesztésről szóló intézkedés célja a turisztikai infrastruktúra és szolgáltatások fejlesztése a térség vagy az egyes települések szintjén. A cél olyan projekteket támogatni, amelyek kisebb infrastruktúra-beruházásokat valósítanak meg: például borvízforrások, fürdőhelyek rendbetétele, vendégszállások kialakítása, turista- és bicikliutak kijelölése, tájékoztató jellegű információs rendszerek kidolgozása, építési munkák elvégzése, turisztikai szolgáltatáshoz kapcsolódó eszközbeszerzések. A vissza nem térítendő támogatás mértéke a támogatásra jogosult összeg 70 százaléka, pályázatonként legkevesebb 5000, legtöbb 50 ezer euró lehet, a rendelkezésre álló keretösszeg 270 ezer euró. Az ezzel kapcsolatos pályázatokat február 18-ig lehet benyújtani hétköznapokon 9 és 14 óra között a Csík Leader Egyesület csíkszeredai székhelyén, a Szék útja 123 szám alatt.

Az 1.5-ös, mezőgazdasági integrációról szóló intézkedés célja többek között olyan együttműködési formák támogatása, melyek új termékek és gyártási folyamatok bevezetését teszik lehetővé prioritást élvező ágazatoknál (tejfeldolgozás, fafeldolgozás, erdei gyümölcsök, gombák értékesítése). Emellett egyesületek, csoportok szám szerinti növekedésének, létrejöttének és működésének támogatása, továbbá létező termelői csoportok működésének, növekedésének, bővülésének, szolgáltatásaik kiterjesztésének támogatása is a célok között szerepel. A vissza nem térítendő támogatás mértéke ebben az esetben a támogatásra jogosult összeg száz százaléka, a támogatás összege pályázatonként legkevesebb 5000 euró, legtöbb 10. ezer euró lehet, a rendelkezésre álló keretösszeg pedig 80 ezer euró. A pályázatokat február 5-ig lehet benyújtani. A felsorolt két intézkedésről bővebben a www.csikleader.ro honlapon lehet olvasni.

Várják a jóváhagyásokat

Mint arról korábban beszámoltunk, a Csík Leader Egyesület múlt év végén a korábban meghirdetett hat pályázati kiírás elbírálását hozta nyilvánosságra. Mátéffy Mária ezekkel kapcsolatosan úgy nyilatkozott, a támogatási listát még a gyulafehérvári regionális központnak is jóvá kell hagynia, viszont ez azóta sem történt meg. „Reméljük, minél hamarabb sort kerítenek erre, és legkésőbb februárban meg tudjuk kötni a finanszírozási szerződéseket. Így időben elkezdődhet a munka” – jegyezte meg az egyesület ügyvezetője. Mint ismeretes, a lezárt kiírások során a legnépszerűbb a falufejlesztést célzó intézkedés volt, ám sem ebben az esetben, sem további öt kiírásnál nem merült ki a pályázati keret. „Csak akkor tudjuk újból meghirdetni ezeket a pályázatokat, amikor az első kiírás jóváhagyása után kiderül, pontosan mekkora összeg maradt” – magyarázta a szakember.

http://www.szekelyhon.ro/aktualis/csikszek/regi-es-uj-leader-palyazatok

Vissza