2012. dec. 27.

Panziót alakított ki egy régi gabonaraktárból a csicsói közbirtokosság. A vendégfogadás jövő év elejétől kezdődhet meg, miután meglesz minden szükséges engedély – tudtuk meg Kósa Imrétől, a közbirtokosság elnökétől.

Kósa Imre: a közbirtokosság célja, hogy fejlődjön a helyi közösség

A szálló Csicsó központjában található, a községháza szomszédságában, a közbirtokosság székházának tetőterében. Kósa elmondta: a modern elvárásoknak megfelelően berendezett épületben tizenegy szoba található, és összesen huszonhat személyt tudnak elszállásolni. A szobákban televízió és internet-hozzáférés biztosított, ugyanakkor a helyiségek mindegyikéhez mellékhelyiség tartozik fürdési lehetőséggel. A kivitelezés engedélyeztetése 2008-ban történt, a munkálatokat 2009-ben kezdték meg, és idén őszre fejeződtek be. Hátravan még egy kikövezett parkoló kialakítása az udvaron, valamint egy szépen faragott székely kapu felállítása a bejáratnál.

Az elnök elmesélte: még 2006-ban vásárolták meg az elhanyagolt épületet (a kollektív egykori gabonaraktárát) székhelynek, de mivel igen nagynak bizonyult, eldöntötték, hogy a tetőteret panzióvá alakítják, mert a településnek szüksége van egy modern szállóra. A közbirtokosság hosszú távú célja a turizmus fellendítése, mely által a helyi közösség is fejlődhet.

Számos lehetőség rejlik a turizmusban Hargitafürdőn, ahol öt sípálya is a csicsói közbirtokosság területén fekszik. Amint sikerül a pillanatnyilag rossz állapotban lévő erdei utat megjavítani, akkor községből indulva öt kilométernyi út után érhető el turistaközpont, megspórolva a kirándulóknak egy húsz kilométeres kerülőt – magyarázta Kósa Imre. A sípályák közül kettő működik, a Csipike és a Kossuth. Előbbi bérbe van adva, utóbbi a Miklós-pályával együtt a nyáron került vissza a közbirtokosság kezelésébe. Egy jogi huzavona miatt a Miklós-pálya felvonórendszerét az idei szezonkezdésig nem sikerült felállítani, pedig mint megtudtuk a felvonók már megvannak, viszont jövőre felállítják, és a következő síszezonban üzemképes lesz.

Kósa Imre megjegyezte: karácsony közeledtével a közbirtokosság tagjainak elkezdték kiosztani az osztalék előlegét, mely nyolcvan lejt jelent hektáronként.

http://www.szekelyhon.ro/aktualis/csikszek/vendegfogado-a-csicsoi-gabonaraktar-helyen

Vissza