2013. szep. 19.

Hegyi menedékek ellenőrzésével, jelzésfestéssel foglalatoskodtak az elmúlt napokban a gyergyói hegyimentők, illetve egy már életveszélyes állapotban lévő átjáró felújítását tervezik.

Rendszeresen ellenőrzik a hegyi menedékeket, tudtuk meg Keresztes Emiltől, a Dancurás Hegyimentő Egyesület tagjától. Az egyesülethez tartozó három hegyi menedéket látogatták meg nemrég: Likas-mezejében, Fehér-mezőben és a Görgényi-havasokban lévő Kis-Somlyói menedéknél jártak. „Az ellenőrzések során mindent rendben találtunk, nem voltak rongálások, épen vannak az információs táblák. A naplókat olvasgatva kiderült, biza jó szolgálatot tesznek a menedékhelyek, több bejegyzés volt, melyből kiderült, eltévedt turisták szálltak meg éjszakára, vagy éppen a kifüggesztett telefonszámok bizonyultak hasznosnak" – számolt be Keresztes Emil. Hozzáfűzte: „aki a hegyet járja, az nem rongálja a hegyi menedéket, mert tudatában van annak, hogy a turistáknak, a bajbajutottaknak mit jelent, ha fedél van a fejük fölött, vagy éppen forrás a közelben, és az is fontos, hogy mindhárom menedéknél mobiltelefon-jel is van”.

A jelzésfestéssel is haladnak a hegyimentők, az elmúlt hétvégén is dolgoztak. Az ösvényeket szintén járhatóvá teszik, illetve digitális térképet készítenek a hitelesített turistaösvényekről. "A Hargita Közösségi Fejlesztési Társulásnál a Dancurás Hegyimentő Egyesület sikeresen pályázott összesen 150 kilométernyi ösvény felújítására. A kövekező útvonalakon vezenek ezek az ösvények: Nyerges-puszta–Hágótő–Cengellér és Gyergyószentmiklós–Borzóka-csúcs–Gyergyószentmiklós, valamint Marosfő–Fekete-Rez–Sipos-tető–Meggyes-tető és Szárhegy–Pricske-tető–Both-vára, ebből már 21 kilométer készen van" – sorolta a hegyimentő. 

Életveszélyes a híd a Kis-Békáson

A közösségi oldalakon is megosztották a hegyimentők, hogy a Kis-Békáson lévő átjáró életveszélyes állapotban van. A körülbelül három éve pályázatból készült hidat már egyszer kijavította a kivitelező, de újra járhatatlan, a deszkák alatti gerendák el vannak korhadva.

A hegyimentők úgy vélik tölgyfára lenne szükség, hogy a tavasz folyamán nekiláthassanak a híd teljes felújításához, és már többen is jelezték, hogy segítenének a munkálatok során. A hegyimentôk hangsúlyozták: a Kis-Békáson lévő hidat ne használják.

http://www.szekelyhon.ro/aktualis/gyergyoszek/a-biztonsagos-turizmusert

Vissza