2013. szep. 26.

Ötödik alkalommal rendezik meg a Szent Mihály-napi Hagyományőrző Vásárt Székelyudvarhelyen: a szeptember 27–29. között tartandó rendezvénysorozaton egyebek mellett kutya- és kisállat-kiállítás, hagyományos vásár, erősember-vetélkedő és számos szórakoztató, valamint gyerekprogram várja a látogatókat.

A Romantika Étterem és Panzió, Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala és az Udvarhelyszéki Népművészek Egyesülete által rendezett hagyományőrző vásárt ezúttal is a városi salakpályán tartják. A háromnapos programot számtalan érdekes rendezvény színesíti: lesz sajtkészítési bemutató, zakuszkafőzés, dísztök-, kutya- és kisállat-kiállítás, sörivó- és szilváslepényevő-verseny is. „Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala egy európai uniós programban vesz részt, melynek részeként ez időben testvérvárosaink delegációi látogatnak Udvarhelyre, és bekapcsolódnak a hétvégi rendezvénysorozatba” – magyarázta Bálint Attila, a hivatal sajtóreferense. A törökbálinti, keszthelyi, szabadkai és békéscsabai vendégek a péntek délelőtt tartandó főzőversenyen is részt vesznek: saját vidékük jellegzetes étkeit készítik el. „Bár nem tudjuk, mekkora mennyiségű étel készül, egy kis kóstolóra minden érdeklődőt szívesen várunk” – tette hozzá a sajtóreferens.

A rendezvénysorozat egyik kiemelkedő programja a szombati erősember-vetélkedő lesz: a májusban tartott Székelyföldi Kupa után ezúttal a 2013-as Masters Országos Bajnokság utolsó fordulójára nyolc versenyző nevezett be. „A masters korcsoportba tartozó, azaz a 35 év fölötti sportolók négy versenyszámban méretkeznek meg: lesz kamionhúzás, lengősúlycipelés, betongolyó-átemelés, illetve farönkemelés. Az amatőr versenyzőknek is megadjuk a lehetőséget, hogy kipróbálják magukat a sportágban: vállalkozó szellemű udvarhelyszéki vagy távolabbról érkező fiatalembereket várunk” – magyarázta Ambrus Sándor, a polgármesteri hivatal munkatársa. A nyitott versenyen is négy versenyszám lesz: lengősúlyemelés, homokzsákcipelés, furgonhúzás és fekve nyomás. A városi strand melletti parkolóban tartandó versenyre a 0730-522189-es telefonszámon lehet jelentkezni, de a helyszínen is lesz lehetőség benevezni.

Az V. Szent Mihály-napi Hagyományos Vásár tehát pénteken 10 órakor nyit, ekkor kezdődik a főzőverseny, amelyet 15 órakor szekeres felvonulás, majd 17 órakor a megnyitóünnepség követ. Szombaton 9 órakor kezdődik a termelői és kézművesvásár, 10 órától lehet benevezni az állatszépségversenyre, amely 11 órakor kezdődik majd. Az erősember-vetélkedőt követően tombolahúzás lesz. Vasárnap 10 órakor nyit a vásár, ekkor vehetik át a sorszámokat azok a gazdik, akik a kutyakiállításra nevezték be kedvencüket. A zárónapon lesz továbbá barantafoglalkoztató, valamint délután sörivóverseny is, fellépnek Koós Éva és Sorbán Enikő népdalénekesek, a küküllőkeményfalvi néptánccsoport és Simó Annamária, illetve az esti tombolahúzás után az abásfalvi zenekar húzza a talpalávalót a mulatni vágyóknak.

A Romantika Étterem jóvoltából többféle ízes falat közül választhatnak a látogatók: lesz töltött káposzta, sült kolbász és csülök, csórékolbász és zsíros kenyér. Gyerekeknek, illetve nyugdíjasoknak egy, felnőtteknek pedig három lejbe kerül a belépő, amely egyben tombola is.

http://www.szekelyhon.ro/aktualis/udvarhelyszek/otodszor-lesz-szent-mihaly-napi-vasar

Vissza