Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás

ADI Hargita

Kultúrák Európában - ifjúsági csere Lengyelországban

Harminckettő , köztük nyolc Hargita megyei fiatal vett részt 2019. augusztus 11–20. között a „Cultures around the Europe” ifjúsági csereprogramon a lengyelországi Murzasichle-ben.

Az Erasmus+ projekt célja a résztvevő országokból származók kultúrájának, hagyományainak, történelmének megismerése volt, valamint az erdélyi, görög, horvát és lengyelországi fiatalok hasonlóságokat és közös értékeket kerestek a nemzetiségek között.

A különböző játékok és műhelymunkák mellett a fiataloknak egy-egy nemzeti est alkalmával lehetőségük nyílt bemutatni a kultúrájukat, hagyományaikat, az országuk turisztikai látványosságait és tradícionális ételeit. A Hargita Megye Tanácsa kezdeményezésére és támogatásával létrehozott Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás (ADI Harghita) által küldött fiatalok többek között egy Erdélyről készült kisfilmet vetítettek a résztvevőknek, majd bemutatták a székely népviseletet, beszéltek a hagyományainkról, történelmünkről, szokásainkról és a néptánc fajtáiról. A székely termékeknél és a Hargita megyei turisztikai látványosságokról készült fotóknál nagyobb népszerűségnek talán csak a néptáncbemutató örvendett, amelyet közös tánctanulás követett.

A program partnerei a romániai Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás (ADI Harghita), a görögországi Euphoria, a horvátországi Omne Trium Perfectum, a projekt koordinátora pedig a lengyelországi Abyss of Mind Foundation volt.