Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás

ADI Hargita

LEAP – The next step for Europe - felhívás 16-20 év közötti diákok részére

A Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás partnerként vesz részt a LEAP - The next step for Europe projektben, amelynek koordinátora a franciaországi Via Charlemagne Association. A projekt megvalósításában résztvevő további partnerek: a portugáliai REDEFINE - Association for Research, Education and Development és a németországi Christliches Jugenddorfwerk Deutschlands Gemeinnutziger EV.

A projekt céljai:

  • Útmutatást nyújtani a projektben résztvevő fiataloknak egy új Schuman-nyilatkozat elkészítésében;
  • Aktívan bevonni a fiatalokat a Schuman-nyilatkozat 70. évfordulójának megemlékezéseibe;
  • Ösztönözni a fiatalokat, hogy konstruktív, felelősségteljes és tájékozott álláspontra helyezkedjenek Európa jövőjével kapcsolatban;
  • Fellépni a szélsőjobboldali politikai mozgalmakkal, az euroszkepticizmussal, a gyűlöletbeszéddel, a rasszizmussal és az idegengyűlölettel szemben;
  • Ösztönözni a fiatalokat arra, hogy aktívan vegyenek részt a közösség demokratikus életében, és bátran kifejtsék véleményüket.

A projekttevékenységekben való részvételre 10 olyan fiatalt (16-20 év) keresünk, akiket érdekel a történelem, szeretnék elmélyíteni a tudásukat, új ismeretekre szert tenni, illetve találkozni hasonló érdeklődési körrel rendelkező fiatalokkal Európa-szerte. A tevékenységek során a résztvevők részleteiben megismerik a Schuman-nyilatkozatot, felfedezik az ehhez kapcsolódó történelmi eseményeket, beszélgetnek arról, hogy milyen volt az élet az EU előtt, és levonják a következtetéseket, továbbá rövid videókat készítenek.

Modulok és kihívások:

1. modul: Beszélgetések: A Schuman-nyilatkozat megismerése

Kihívás: a résztvevő fiatalok első benyomása azzal kapcsolatban, hogy ez mit jelent az EU állampolgárai számára.

2. modul: Beszélgetések: Európa az EU előtt: I. és II. világháború, német megszállás, Vichy-kormány, holokauszt, következmények

Kihívások: a résztvevő fiatalok fedezzék fel városuk/településük helyi történelmi emlékeit, és készítsenek ezekről egy rövid filmet. Keressenek olyan személyeket, akik átélték ezeket a történelmi eseményeket vagy olyanokat, akik el tudják mesélni szüleik/nagyszüleik történetét, és rögzítsék egy interjú során ezeket.

3. modul: Tanulságok

Kihívás: a résztvevő fiatalok beszélgessenek/vitázzanak ezekről a történetekről, és erről is készítsenek egy filmet.

A résztvevő fiatalok részt vesznek egy-egy nemzetközi eseményen Portugáliában és Franciaországban, ahol bemutatják a tevékenységek eredményeit.

 

További információk és jelentkezés a következő elérhetőségeken:

E-mail: adiharghita@hargitamegye.ro

Jelentkezési határidő: 2021. november 20.

 

A projekt az Európiai Unió Európa a polgárokért programja keretében valósul meg.

Projektazonosító: 618247-CITIZ-1-2020-1-FR-CITIZ-REMEM