Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás

ADI Hargita

Leap - the next step for europe (március 13–16.)

A LEAP - The next step for Europe projekt részeként 2023. január 20-án online találkoztunk a partnereinkkel, hogy a további tevékenységekről egyeztessünk.

A projekt keretében egy nemzetközi konferenciára került sor 2023. március 13–16. között. Az esemény helyszíne Strasbourg, Franciaország volt. Hargita megyét 5 fiatal és két kollégánk képviselte.

A projekt céljai:

• Útmutatást nyújtani a projektben résztvevő fiataloknak egy új Schuman-nyilatkozat elkészítésében;

• Aktívan bevonni a fiatalokat a Schuman-nyilatkozat 70. évfordulójának megemlékezéseibe;

• Ösztönözni a fiatalokat, hogy konstruktív, felelősségteljes és tájékozott álláspontra helyezkedjenek Európa jövőjével kapcsolatban;

• Fellépni a szélsőjobboldali politikai mozgalmakkal, az euroszkepticizmussal, a gyűlöletbeszéddel, a rasszizmussal és az idegengyűlölettel szemben;

• Ösztönözni a fiatalokat arra, hogy aktívan vegyenek részt a közösség demokratikus életében, és bátran kifejtsék véleményüket.

A projekttevékenységek során a résztvevők részleteiben megismerik a Schuman-nyilatkozatot, felfedezik az ehhez kapcsolódó történelmi eseményeket, interjúkat készítenek, beszélgetnek arról, hogy milyen volt az élet az EU előtt, levonják a következtetéseket, és mindezeket összefoglalva egy-egy videót is készítenek.

A projekt koordinátora a franciaországi Via Charlemagne Association. A projekt megvalósításában résztvevő további partnerek: a portugáliai REDEFINE - Association for Research, Education and Development és a németországi Christliches Jugenddorfwerk Deutschlands Gemeinnutziger EV.

A projekt az Európiai Unió Európa a polgárokért programja keretében valósul meg.