Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás

ADI Hargita

Lengyelországi ifjúsági csere - élménybeszámoló

Gondolkodtál már azon, hogy néz ki álmaid helye?

Meghívlak egy képzeletbeli gyakorlatra. Próbálj elképzelni egy varázslatos helyet, hegyekkel, fákkal, aranyos faépületekkel, templommal, barátságos emberekkel. Látsz egy kis folyót is, mellette sok fával. Hogy néz ki? Milyen érzések töltenek el, amikor meglátod?

Rendben, most képzeld el, hogy lehetőséged van egy hétig itt maradni. Kipróbálhatsz finom lengyel ételeket, találkozhatsz Lengyelországból, Litvániából, Görögországból és Erdélyből származó fiatalokkal. Nagyon klasszul hangzik, nem?

Július 27-én megkezdtük utunkat Csíkszeredából a lengyelországi Tátra felé. Nagyon hosszú, unalmas és fárasztó napunk volt, de végül sikeresen megérkeztünk.

Nagyon kedves fogadtatásban részesültünk, mivel a lengyel emberek híresek kivételes vendégszeretetükről. Vacsorával fogadtak, megkaptuk az első információkat a másnapi tevékenységekről, majd lehetőségünk nyílt találkozni és beszélgetni a többi résztvevővel. Az első pillanattól kezdve úgy éreztük, hogy örömmel fogadnak minket, mindenki igazán nyitott volt, kíváncsiak voltak ránk, a kultúránkra, a személyiségünkre stb. Az első pillanattól kezdve éreztük, hogy jó helyen vagyunk, és csodálatos emlékeket fog gyűjteni. Igazunk lett.

A csere során érdekes csapatépítő játékokat ismerhettünk meg, kirándultunk, készítettünk néhány nagyon vicces és érdekes videót a multikulturális párbeszédről, társasjátékokat, így a tevékenységek nagyon változatosak voltak.

Hálásak vagyunk, hogy egy csodálatos hetet tölthettünk ott, találkozhattunk más nemzetiségű fiatalokkal, és jobban megismerhettünk más kultúrákat, hagyományokat (a nemzeti esteknek köszönhetően). Szerezhettünk néhány új készséget, csodálatos kapcsolatokat alakíthattunk ki, és még sokáig folytathatnánk ezt a listát.

Reméljük, hogy lehetőségünk lesz újra találkozni a lehető leghamarabb!

 

Benedek Bernadett

 

A Multicultural Europe is the key projekt az Erasmus+ program támogatásával valósult meg.