Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás

ADI Hargita

Koronavírus-kisokos

A koronavírus-járvány okozta válsághelyzet óráról órára új kihívások elé állítja a turizmusban érdekeltek csoportját, emiatt a Visit Harghita csapata a napokban több megyei turisztikai szereplővel is beszélt. A segítségükkel az alábbi pontokban összefoglaltunk néhány ötletet és javaslatot arra vonatkozóan, hogy hogyan lehet átvészelni ezt az időszakot.

  • Bármennyire nehéz, meg kell próbálnod higgadtan kezelni a helyzetet. Gondold át hideg fejjel, hogy melyek lehetnek a következő lépéseid, és mi a legrosszabb eset, ami megtörténhet. Erre kell tervet kovácsolnod.
  • Sokan azokkal a dolgokkal foglalkoznak most, amelyeket nem tudtak eddig megoldani. Végezhetsz karbantartást, készülhetsz a nyári szezonra, újíthatsz, online anyagokból tanulhaszt, képezheted a személyzeted. Tedd rendbe azt, amit eddig időhiány miatt halogattál. Fejleszd a weboldalad, javíts az online megjelenésen, módosítsd a vállalkozásodról szóló régi szövegeket, cseréld le a régi fotókat, találj ki újdonságokat. Tervezd meg előre, hogy mik lesznek a következő lépéseid és mérd fel a versenytársaid tevékenységét.
  • Ha teheted, tartsd meg a jelenlegi csapatodat. Ha felmerült benned a létszámcsökkentés gondolata, az értékes munkaerő megtartása érdekében mérlegelj, és találj ki egy B tervet, mielőtt gyors elbocsátási reagálásba kezdesz. Dolgozz ki egy válságforgatókönyvet erre az időszakra, hiszen a krízis lecsengése után ismét szükséged lesz a szakemberekre.
  • Ne tűnj el szem elől! Légy jelen és légy látható. Ha most nem kommunikálsz, az egyenlő a megfutamodással. Ahogy egy korábbi listánkban is írtuk, a kommunikáció létfontosságú. Mondd el, hogy mi történik, mit csinálsz, légy őszinte. Igyekezz megtartani a célközönséged, és ne feledd, hogy most szinte mindenki a Facebook-on és az Instagram-on lóg. Ha elmúlik ez a válságos időszak, a most befektetett munkából profitálhatsz.
  • A szállást/programot lemondó vendégeidet bíztasd arra, hogy inkább változtassanak időpontot. Ha ennek az esetedben anyagi vonzata lenne, ezt el is engedheted, hogy meg tudd tartani a klienseidet. Az online térben megjelentek a #dontcancel (ne töröld), #savetourism (mentsd meg a turizmust) hashtag-ek és bejegyzések. Használd te is (pl. 1.). A Visit Harghita esetében például a #PlanNow, #VisitLater tag-eket használjuk március 18-tól azoknál a bejegyzéseknél, amelyek az otthonról történő felfedezésre, tervezésre szólítanak fel. Az oldalaink profilképéhez ehhez illő Facebook-keretet is használunk. Készítettünk egy hasonlót a megyei turisztikai szereplők részére is, amely elérhető itt.
  • Próbáld meg a számodra elérhető megoldásokkal pótolni a kieséseket. Felajánlhatod a szálláshelyet például karanténként. Meghirdethetsz kedvezményes foglalást a nyári/őszi időszakra, akár programcsomagokra. Ha az éttermed alkalmas rá, működtethetsz kiszállítást, vagy elvihető rendeléseket vehetsz fel.
  • Szerencsés helyzetben vagyunk, hiszen a sok külföldről beszállított, adalékanyagokkal teli élelmiszert egyszerűen helyettesíthetjük a magas minőségű, helyi Székely termékekkel. Ezek a környezetbarát módon előállított kézműves termékek sokkal egészségesebbek és frissebbek, mint a polcokon található konzervek és elősütött fagyasztott ételek. Gondolj csak a a szirupok és a méz jótékony hatásaira, amelyek kifejezetten jól jönnek ebben az időszakban.
  • Rengeteg programlehetőség és látványosság van Hargita megyében, használd ki ezeket. Kommunikálj róluk, népszerűsítsd a közeledben lévő tevékenységeket, hogy a pánik végeztével te juss majd eszébe először az utazásra kiéhezett embereknek. Használd a Visit Harghita applikációt, hogy egyszerűen megtaláld és ajánlani tudd az újdonságokat.


Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás (ADI Harghita)